Alternativ behandling – må man tro på det selv?

En av de store samtaleemnene når det kommer til alternativ medisinering er: «Fungerer det egentlig eller er det bare noe man tror fungerer, noe som skaper en positiv Placebo-effekt?». Sjelden koker diskusjonsfora på internett like mye som når alternativ medisin blir diskutert. Rundt 90 % av alle diskusjonsdeltakerne velger å irritere seg grønn over at emnet i det hele tatt diskuteres mens de resterende 10 % velger å tro at det ikke bare er forskningsbasert medisin som kan hjelpe kropp og sjel.

Men hva er egentlig sannheten? Er det virkelig slik at man alltid kun kan stole på det som er målbart og håndfast?

Sannheten ligger nok midt i mellom. Alternativ behandling kan ofte også bli kategorisert som «skjønnhet og velvære» all den tid man faktisk benytter seg av det for å få kroppen til å føle seg bedre. Men ikke misforstå – det å hevde at man kan kurere alvorlige sykdommer ved hjelp av udokumenterte metoder er ikke annet enn svindel og direkte umoralsk. Men hvis man pakker det inn og sier forsiktig at det for enkelte mennesker kan være en god måte å «finne tilbake kropp og sjel», så er det heller ikke noen som kan komme og klage over at man føler seg snytt eller svindlet.

Med andre ord kommer det an på hvordan man pakker det inn. På mange måter kan man vise til en paralell mellom alternativ behandlnig-bransjen og kosmetikkbransjen. Begge deler opererer i markeder hvor store lovnader (dessverre) alltid gir gode salgstall, noe som gjør at mange velger å operere i en gråsone. Riktignok kan man beskytte seg mot de sleipe aktørene ved å ta noen forhåndsregler:

1. Alltid pass på at du dobbeltsjekker hvem som står bak tjenesten eller produktet du tenker på å kjøpe.
2. Ikke kjøp noe uten å dobbeltsjekke produktet på nettet først.
3. Vær realistisk. Det å tro at alternativ medisin kan behandle kreft eller at en hudkrem skal fjerne alle rynkene dine «over natten» er dessverre naivt.
4. Prøv å kjøp produktene dine på nett, om mulig. Jeg vet at sminke på nett er i hvert fall mye billigere enn i butikk, og det gjelder også de aller fleste andre fysiske produkter.