Aromaterapi og bruken av essensielle oljer

Aromaterapi hører også til under begrepet alternativ medisin. Denne formen for terapi er en fellesbetegnelse for bruk av essensielle oljer. Oljene kan brukes ved massasje, men også til bad, kompresser og mange andre formål. Ifølge de terapeutene som bruker slike oljer så er de med på å gjenopprette balansen til pasientene. Navnet essensiell olje kommer fra plantestoffet som man bruker i aromaterapi. Essensiell betyr «virkelig» og her henvises det til essensenes betydning for plantens livskraft. De lærde innen aromaterapi hevder også at livskraften har en vesentlig betydning for den terapeutiske effekten av oljen.

Aromaterapiens historie

Aromatiske planter har vært brukt til å behandle ulike lidelser i mange tusen år. I Pakistan har det blant annet blitt funnet et destilleringsapparat for uttrekk av oljer, som er rundt 5 000 år gammelt og andre steder har det blitt funnet skrifter som stammer fra 4 000 år f.Kr. Skriftene beskriver bruk av essensielle oljer. Flere kjente personer fra gammel tid har brukt aromatiske planter og en av dem er Hippokrates. Han brukte blant annet karve, timian, karve og merian i sin behandling, men også den arabiske legen, Ibn-Sina, som levde på 1000-tallet, brukte essensielle oljer i sin praksis. Han var kjent i vesten som Avicenna og har skrevet flere bøker om bruken av essenser. Av andre kan nevnes Paracelsus fra det 15. århundre, som mente at det fantes planter som kunne hele stort sett enhver sykdom.

I mange land er aromaterapi en del av skolemedisinen

På slutten av det 18. århundre ble kjemikerne i stand til å finne frem til de forskjellige bestanddelene i essensielle oljer ved hjelp av kjemi. Det var en fransk kjemiker ved navn Rene Maurice Gattefosse, som var den første til å bruke begrepet aromaterapi i 1928. Senere har han også skrevet en bok om emnet. En annen fransk doktor brukte flere ulike essenser som timian, sitron, kamille og kryddernellik på sår og brannsår under andre verdenskrig. Senere har flere og flere fått øynene opp for de positive virkninger som essensielle oljer kan gi og i dag er aromaterapi en del av skole-medisinen i mange land. I Frankrike er det vanlig at legene skriver ut aromaterapeutiske blandinger og disse kan pasienten så hente ferdig blandet på et apotek.

Hvordan kan aromaterapi brukes

De fleste forbinder aromaterapi med massasje og det er også en veldig behagelig form for terapi. Terapeutene, som utfører aromaterapi, mener at de ulike oljene har en positiv effekt på kroppen og det gjelder både psykisk og fysisk. De fleste behandlinger som blir gjort i Norge og mange andre land er det som kalles forebyggende. Aromaterapien brukes derfor ofte av mennesker som egentlig ikke feiler noe, men de har kanskje symptomer på stress og det er slike symptomer som aromaterapi kan hjelpe mot. Selvsagt brukes terapien også mot problemer som en lege har diagnostisert og hvor det gir god mening å bruke alternative metoder som aromaterapi. I mange tilfeller prøver man f.eks. med aromaterapi eller andre former for alternativ medisin, før man går over til den mere tradisjonelle medisinen i de få tilfeller hvor den ønskede virkning uteblir.

På Black Friday kan du kjøpe disse oljer på tilbud!