Ayurveda – behandling og tro hånd i hånd

Ayurveda (jepp, vanskelig ord), er en av verdens eldste holistiske (hele kroppen) behandlingssystemer med terapautisk og helsemessig effekt. Behandlingsmetoden ble utviklet for over 3000 år siden, i India, og har en viss utbredelse i dag.

Behandlingsformen Ayurveda er basert på en tro om at helse og velvære er avhengig av en delikat balanse mellom hode, kropp og sjel. Hovedformålet med behandlingsmetoden er å fremme god helse, ikke å bekjempe sykdom, men noen deler av behandlingen kan være rettet mot spesifikke helseproblemer.

Ayurveda og livsenergi

Studenter av denne behandlingsformen tror at alt i universet – dødt eller levende – henger sammen på et overordnet nivå, Hvis hode, kropp og sjel er i harmoni med universet vil du ha god helse. Når noe rokker ved denne balansen vil du bli syk. Noen av de elementene som kan ødelegge for denne balansen er genetiske defekter, skader, klima, sesongavhengige forandringer, alder og ditt følelsesliv.

De som praktiserer Ayurveda tror at alle personer er satt sammen av fem kjerneelementer, som du finner i universet; Ild, luft, vann, jord og kosmisk materie, en reise i Ayurveda.

Disse kombineres i den menneskelige kroppen og skaper tre livskrefter eller energier, som kalles Dosha. De kontrollerer hvordan kroppen din fungerer. Du har Vata Dosha (Materie og luft); Pitta Dosha (ild og vann); og Kapha Dosha (vann og jord).

Alle innehar en unik miks av alle tre Doshaer, men en er så å si alltid sterkere enn de andre, og hver og en kontrollerer en ulik kroppsfunksjon. I denne troen ligger det, at dine sjanser for å bli syk, og de helsemessige problemene du får, er direkte avhengig av balansen til dine Doshaer.

Ayurveda er en behandlingsmetode, som ofte er utsatt for en kritisk røst, og blir sammenlignet med å tro på julenissen, men når du trekker i en julegenser julaften kan du samtidig tenke, at noe magi skal vi ha i hverdagen.

Vata Dosha

De som praktiserer Ayurveda tror dette er den mest kraftfulle av alle Doshaer. Den kontrollerer veldig elementære kroppsfunksjoner, som hvordan cellene dine deler seg. Den kontrollerer også dit sinn, pust, blodstrøm, hjertefunksjoner, og hvordan tarmene dine fungerer. Årsaker til å ødelegge balansen her kan være å spise for ofte, frykt, sorg og holde seg våken for lenge.

Hvis Vata Dosha er din primære livskraft, er du mer tilbøyelig til å utvikle tilstander som angst, astma, hjertesykdommer, hudproblemer og revmatiske problemer.

Dette er DEL 1 i en artikkelserie om Ayurveda. Dette er en behandlingsform innen alternativ og komplementær medisin, og tar ikke sikte på å promotere den ene eller andre veien, men heller være informativ. Du finner flere artikler om alternative behandlingsformer her på siden og du oppfordres alltid til å oppsøke en lege først hvis du har helsemessige plager. Dette gjelder spesielt hvis du har alvorlige plager eller sykdommer. Les mer i DEL 2 av Ayurveda som behandlingsform.