Typer av komplementær og alternativ medisin

Når vi snakker komplementær og alternativ medisin, er det veldig mange ulike ekspertiser/områder å ta med i betraktning. Et felt kan gjerne overlappe over deler av andre og det er ikke uvanlig at elementer fra flere felt innen disse disiplinene blir brukt – fordi de fungerer. For eksempel, er akupunktur også brukt i konvensjonell medisin.

Tradisjonell alternativ medisin

I denne disiplinen finner du mer aksepterte metoder og former for terapi, som akupunktur, homeopati (til en viss grad) og teknikker brukt i Asia. Disse formene for terapi har blitt brukt i århundrer, rundt omkring i verden, og inkluderer:

Kontakt med kroppen har medisinen hatt i alle tider, så lenge medisinvitenskapen har eksistert, og healing har hatt en evolusjon i uttrykksform. Å hele kroppen ved berøring er basert på ideen om, at en d+skade eller sykdom i et område i kroppen, kan påvirke alle deler av kroppen. Ved å manipulere noen deler kroppen kan andre deler bli friske. Nå kan kroppen fokusere på å bli frisk der hvor den trenger det. Ulike kroppsteknikker er ofte kombinert med mindfullness (derfor virker det).

Kroppsterapi

Mange navn vil du kjenne igjen og du har kanskje benyttet deg av en eller flere metoder allerede. Eksempler på kroppsterapi inkluderer:

  • Kiropraktikk og Osteopati
  • Massasje
  • Kroppsbevegelsesterapi
  • Tai Chi
  • Yoga
  • Dietter og urter

Mange av disse behandlingsformene overlapper hverandre og blir brukt i tradisjonell alternativ behandling.

Dietter og urteterapi

Gjennom årenes løp har vi gått fra en enkel diett, basert på kjøtt, frukt, korn og grønnsaker, til en diett rik på fett, oljer og komplekse karbohydrater. For mye eller for lite næring har blitt et problem i store deler av verden, noe som kan lede til kroniske sykdommer av alle slag (se nettressurser om dette her). En balanse i kroppens system kan oppnås med riktig diett og urtekost, og det finnes ulike tilnærminger:

  • Kosttilskudd
  • Urtemedisin
  • Ernæring og diett
  • Ekstern energi

Noen mennesker mener at eksterne energier fra objekter, eller andre kilder, har en direkte påvirkning på menneskers helse.

Les om 10 rare matfakta på folkets matblogg!

Dette er DEL 1 i en artikkel om ulike former for alternativ behandling og du kan lese mer i DEL 2. Alternative behandlingsmetoder har vært i bruk i tusenvis av år, hvor noen behandlingsmetoder er utskjelte, mens andre tas imot med åpne armer. Artiklene tar ikke sikte på å være mer for eller mot, den ene eller andre veien, men heller bare være opplysende og ha fokus på hvilke metoder som eksisterer innen alternativ behandling.